Aktuality

8.11.2016 seminář Nařízení o dřevu

12. 10. 2016
 MAS Uničovsko a

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka Olomouc

Vás zdvořile zve na seminář

Jak se vypořádat s Nařízením o dřevu

Který se uskuteční v Medlově v obecním domě (zasedací místnost 1. patro) dne 8.11.2016                              od 8.30 do 10.30 hod

Vlastníte nebo máte pronajaty pozemky, na kterých rostou dřeviny nebo keře? Provádíte jejich ořez nebo kácení a se vzniklou dřevní hmotu nakládáte jiným způsobem, než že byste ji ponechali ladem na místě?

Potom se na Vás patrně vztahuje Nařízení EU č. 995/2010, o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, které platí v celé Evropské unii od března 2013. Týká se vlastníků lesních pozemků ale i všech vlastníků, nájemců nebo správců pozemků s veřejnou zelení, kteří provádí kácení nebo ořez stromů a palivové dříví v polenech, špalcích, větvích, otepích nebo v podobných tvarech, nebo dřevěné štěpky, piliny a jiné dřevěné zbytky uvádí na trh.

Uvedením na trh se rozumí:

  • prodej jiné právnické či fyzické osobě

·         dar jiné právnické či fyzické osobě

·         předání jiné osobě jako protihodnotu za poskytnuté služby

·         poskytnutí jinému subjektu v rámci stavební zakázky, jejíž součástí je likvidace dřevin či keřů

·         u fyzických osob použití v rámci její podnikatelské činnosti

·         u právnických osob i veškerá vlastní spotřeba dřeva, těžebních zbytků či větví z ořezu

Cílem tohoto nařízení je zabránit uvádění nezákonně vytěženého dříví na trhy Evropské unie. Každému, kdo dřevo a dřevařské výrobky na trhy EU uvádí, ukládá nařízení jako hlavní povinnost mít zpracovaný, používat a pravidelně aktualizovat tzv. systém náležité péče.

Systém náležité péče je vnitřní směrnice, která obsahuje informace o rozsahu ořezů a kácení, identifikaci odběratele a doklady prokazující, že dřevo a těžební zbytky byly získány v souladu s platnou legislativou. Dále obsahuje způsob posouzení rizik uvedení nezákonně vytěženého dříví nebo těžebních zbytků na trh a zmírnění zjištěného rizika v případě, že zjištěné riziko není zanedbatelné.

V rámci semináře Vás seznámíme s návodem, jak si jednoduchým způsobem vytvořit svůj systém náležité péče, jakou evidenci jste ze zákona povinni vést a jak zabezpečit, aby se Vaše obec vyvarovala sankcím za nesplnění povinností vyplývajících z Nařízení, které jsou uvedeny v § 12 zákona č. 226/2013 Sb., o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh:

·         pokuta do 50 000 Kč, pokud při kontrole nebo na vyžádání nepředložíte požadované dokumenty k SNaP, nebo je předložíte neúplné

·         pokuta do 200 000 Kč, pokud nepoužíváte SNaP, nebo jej pravidelně neudržuje a nehodnotí

·         pokuta do 3 000 000 Kč, pokud uvedete na trh nezákonně vytěžené dřevo

Pro obce vlastnící les budou dále presentovány informace o možnostech čerpání dotací na hospodaření v lesích.

Seminář včetně občerstvení je pro účastníky bezplatný. Vyplněné přihlášky na seminář prosím posílejte na email: mas.unicovsko@email.cz

Za pořadatele srdečně zve

 

Ing. Roman Šimek

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Olomouc

tel. 724 227 172

email: simek.roman@uhul.cz

Na výpis novinek