obrazek novinky
zpět na novinky

Pěší trasa Uničovem - 2 hodiny

Zveme Vás na příjemnou procházku po pamětihodnostech Uničova. Vězte, že toto starobylé město, založené v roce 1213 jako třetí nejstarší královské město Moravy, má milovníkům historie opravdu co nabídnout. Naší první zastávkou bude Medelská brána se zbytky hradeb (jediná dochovaná vnitřní městská brána, symbol města), nedaleko odtud najdeme další významnou kulturní památku - farní kostel nanebevzetí Panny Marie s ojedinělým gotickým portálem a tzv. Psí věží.

Unikátem vnější výzdoby kostela je basreliéf Ukřižování Páně s P. Marií a sv. Janem. Po chvíli nás už vitá Masarykovo náměstí s pozoruhodnou pseudorenesanční radnicí, barokními kašnami a výstavnými měšťanskými domy. Chloubou Uničova je však především 22 metrů vysoký barokní mariánský sloup, který svou historickou i uměleckou hodnotou patří k nejvýznamnějším církevním památkám Moravy. V Olomoucké ulici si můžeme prohlédnout zrenovovanou budovu kostela Povýšení sv. Kříže, která bývala součástí původního klášterního areálu. Interiér kostela dnes slouží široké kulturní veřejnosti jako koncertní síň. Cestou k Muzeu U vodní branky ještě projdeme kolem majestátního sousoší sv. Jana Nepomuckého.

Muzeum U vodní branky se zbytky městských hradeb nás vítá k prohlídce zajímavých expozic z dlouhé historie města. Mohutný kmen stoletého platanu před budovou muzea je jedinou vzpomínkou na rozlehlý park, který se tu kdysi rozprostíral. Ke každému středověkému městu samozřejmě patřila také šatlava. Tu uničovskou najdete kousek dál - v Příční ulici, v domě č. 7 se soškou sv. Barbory. Tady naše dnešní "toulky" po historii města končí, ale pokud si chcete trochu odpočinout a načerpat nových sil, doporučujeme Vám procházku městským parkem (naučná stezka). Milovníka koupání a vodních atrakcí také zaručeně potěší návštěva městského koupaliště s toboganem.